tisdag 21 augusti 2007

rötrester som gödning och fenoler

I våras lades det fram en doktorsavhandling på SLU uppe i Ultuna ( Levén, Lotta Anaerobic digestion at mesophilic and thermophilic temperature.) om rötrester som gödningsmedel och hur man på bästa sätt borde röta för att få hög kvalitet på rötresterna och gödningsmedlet. Jag är ingen vetenskapsman, men hennes studier visar att rötning vid en lägre temperatur än produktionsidealet ger en mer fullständig nedbrytning av fenoler och därmed en högre kvalitet på biprodukten; rötresterna. Det är viktigt att vi i branschen börjar kolla på alla vinklar av både intäkter, kostnader och miljöpåverkan. Det här är inte svart på vitt. För att nå högsta kvalitet på restprodukten och därigenom även minst miljöpåverkan, måste vi minska rötningstakten genom temperatursänkning från den produktionsideala temperaturen till en lägre temperatur. Å andra sidan klarar vi av att röta mer material vid den produktionsideala temperaturen och kan producera mer miljövänlig energi. Kanske är större anläggningar lösningen.

Inga kommentarer: