tisdag 21 september 2010

Rödgrön problematik

Det verkar som om ompositioneringen av Moderaterna har ställ till det rejält för socialdemokratiska och miljöpartistiska partistrateger. Jag skall återkomma till detta, men först några ord om vad framgångsrik opposition är.

Opposition betyder motsatsförhållande och i politik innebär det; ett alternativ.För en framgångsrik opposition krävs det att man kan presentera en trovärdig och attraktiv väg framåt.

I svensk politik klev moderaterna, tack vara den nya moderata ledningen rejält åt vänster, i sin retorik. Visst klev också politiken åt vänster, men framförallt handlade det att avdemonisera en borgerlig politik och det måste man säga att det lyckades. Det stod klart för svenska folket att det inte skulle innebära någon nedmontering av välfärdsstaten med ett borgerligt styre. Detta har dock inte något att göra med lyckad oppostionspolitik, man måste nämligen också formulera ett alternativ som skiljer sig från motståndaren och då helst en lösning på de problemformuleringar som samhället kan enas om. Det var detta som alliansen lyckades göra och fortfarande lyckas göra. Därför vinner de valen.

Det rödgröna alternativet står helt handfallna! Man har idag en politik som i det stora hela bara har anpassat sig till regeringens politik. Man förhåller sig alltså hela tiden till någon annans linje. I det stora hela kan man sammanfatta de rödgrönas politik som att man tagit regeringens budget och pyntat den med lite rött och grönt. Man beskriver det rödgröna pyntet som skillnaden mellan ett samhälle präglat av "den järnhårda lönelagen" och en uppnålig utopi.

För man opposition på det viset, så visar man inte på någon trovärdig, attraktiv och alternativ väg framåt. Då röstar väljare på orginalet! Alternativet är, som jag också tidigare har skrivit, att radikalisera sin politik. Men då vinner man troligen inte heller några val, för då får alliansen 100% av medelklassen. Man får helt enkelt vänta på att makten har korrumperat Alliansen lika mycket som den korrumperade Socialdemokraterna och till exempel Tories i Storbritannien. Först då kan man börja vinna val igen.


SvD

DN debatt

Inga kommentarer: