onsdag 15 september 2010

Blått bias i media? Kyss mig i arslet!

Plötsligt inför den skrämmande insikten att förlora två år i rad mot en enad borgerlighet, vänds frustrationen mot media och den bild de målar upp av det rödgröna samarbetet. Jag vet av egen erfarenhet att media är emot mig och de mina i alla frågor. Sedan när skrevs det något positivt om Landskrona Bois? Det tror fan att det aldrig blir en storklubb av Landskrona om alla journalister ser oss som invandrarhatande arbetslösa varvsarbetare; Jmf multikulturella Malmö FF med Messias Zlatan och den traditionsrika gamla mjölkkossan i Helsingborg, med ett lyckligt femtiotalsskimmer kring sig. Anledningen till att det skrivs mycket och positivt om MFF och HIF beror på att det är två bra lag med mycket positiv energi kring sig. Det kan man inte säga om Landskrona och Landskrona BOIS. De rödgrönas period i opposition har verkligen lämnat mycket att önska; man har tagit varje tillfälle att måla in sig i hörn efter hörn (Östros - för lite och för sent, Mona Sahlin som ville bli bilfabrikör etc), det är väldigt snyggt att måla golvet, tills man måste förstöra målningen med en reträtt. En alternativ liknelse är bergsklättring, det gäller att välja rätt väg för att nå toppen, för börjar man en för enkel klättring är risken att man har kommit på en led som är så svår att man aldrig når toppen, utan är tvungen att börja gå nedåt för att börja om.

Saken är den att de rödgrönas valmanifest är en blek kopia av orginalet, kombinerar man det med den ilskna retoriken och kontrasten mot den lugna retoriken från regeringen, så blir det inte förtroendeingivande. Antingen så tonar man ner kritiken och börjar en mödosam omformulering av problemformuleringarna, eller så måste man radikalisera sin politik.

För övrigt så kan jag inte säga att jag tycker att media är särskilt högervriden. kom ihåg de riktade reportagen mot moderater i Uppdrag granskning 2002, Ekoredaktionen kan knappast heller ses som särskilt höger och Aftonbladet är i princip en filial till Socialdemokraternas kampanjhögkvarter. Men även dessa medier får det svårare och svårare att bedriva journalistik med hjärtat till vänster, med en så hopplös opposition som vi har för tillfället. Man ska också komma ihåg mediestormen kring förändringar i a-kassa och sjukförsäkringar och hur det var när dessa skedde. Massor av "exempel" fanns i medierna och förekommer fortfarande. Det är allstå väldigt enkelt för en journalist att skriva "bra text" genom att använda sig av exempeljournalistik. Men den svenska vänsterhegemonin inom journalistkåren har kanske gjort att vänsterjournalistik är norm och brott mot den normen är smärtsamt för vissa.

Den allierade journalisten


Kommentar



SVD

3 kommentarer:

Hemlige sa...

Nej Professor Jesper Strömbäck vid Mittuniversitetet, Docent Ester Pollack Stockholms Universitet och professor Kent Asp Göteborgs Universitet har ju naturligtvis alla fel i sina undersökningar av medias hantering av valrörelsen.

Curt Jansson sa...

Hemlige, din klockartro på professorers förmåga till neutralitet och vetenskaplig hederlighet visar bara att du nog aldrig satt din fot på ett universitet!
Mvh Curt Jansson

Frank Bonnevie sa...

Hej på er! Kul att ha några läsare. Problemet för socialdemokraterna i allmänhet och Sahlin i synnerhet, är att det funnits ett stort nyhetsvärde i de dåliga opinionssiffrorna. Det är inte samma sak som bias.

mvh
Frank