måndag 13 september 2010

En milstolpe i svensk ekonomisk politik har passerats i veckan.

Denna veckan har kronans värde mot Euron stigit såpass mycket att en euro är nu värd under SEK9,2,-

Detta är första gången i modern historia där den svenska valutan återtar ett fall efter en ekonomisk kris; vore den inhemsk eller internationell. Svensk penningpolitik har sedan 60-talet gått ut på att parera en undermålig inflationistisk finanspolitik, vilket resulterat i skyhöga räntor, devalveringar och slutligen ett frisläppande av den svenska kronan 1992. Den politik borgerliga och framförallt socialdemokratiska regeringar förde under 1970 och 1980 talet, drev landet mot kostnadskris efter kostnadskris. Det skall påpekas att det var Regeringen Bildt som bröt med den inflationistiska politiken. Regeringen Bildts stenhårda men fruktlösa försvar av kronan, var ett tecken på att en ny tid var kommen. Sparpaketen som dåvarande regering lyckades knåpa ihop och därtill nå en bred parlamentarisk uppslutning kring är andra exempel. Man bör notera att oppositionsledaren Ingvar Carlsson, avbröt förhandlingarna om ett sista sparpaket och man kan anta att detta var ett politiskt taktiserande av en enda anledning; det kommande valet 1994.

Grundproblemet var alltså (förutom fastighetsbubblan) att Sverige haft en inflation avsevärt högre än de stora handelspartnerna.

Därefter fanns det en bred enighet om att riksbankens mål skall vara att hålla inflationen rimlig. Det har varit en gåta för mig att förstå varför svensk köpkraft, BNP, levnadsstandard inte har varit bättre än vad den är, relativt andra länder: Storbritannien, Danmark, Irland, hela Sydeuropa och ett antal andra länder också. Frågan var nog felställd! Frågan borde varit; Hur kan dessa länder ha såpass bra köpkraft och BNP och hur kan de ha höjt sin levnadstandard såpass mycket? Svaret är att det kan man, men man måste betala för det sedan.

Idag har kronan hämtat sig efter senaste finanskris, BNP växer och ekonomin är tillbaka på nivåer som rådde 2008. Nu gäller det att hålla nere inflationen, så kommer folk att få jobb och staten skatteintäkter!

kronförstärkning

Exportväxt

Inga kommentarer: